Rutes
La casa de la mar
L’obra cabdal de Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya, les particulars memòries de la infantesa de l’autora transcorren a la “casa de la mar”, que és com ella evoca la badia d’Altea. “Entre Cap Negret i el poble” passen tots els esdeveniments que relaten la vida d’un altre temps i tot l’esdevenir que acabarà en la tragèdia d’una guerra que mai s’anomena explícitament. En aquesta ruta, dissenyada per Joan Borja, es poden reviure fragments de la narració en el mateix lloc on van tindre lloc i tornar a la vida, ni que siga en l’imaginari, alguns dels seus personatges.
Pels carrers del nucli antic d’Altea –«el barri del Fornet, el qual era el més amunt del poble per la part de Migjorn. Des del Fornet es veu l’Aitana i el Puigcampana»– el nostre alumnat I públic general pot seguir l’empremta d’aquella Carmelina xiqueta i de les seues vivències, que desemboquen en la Casa Cervantes, llar de l’avi Francesc Martínez i Martínez, on la fa hereva de tota la Matèria de Bretanya. Trepitjarem els mateixos indrets per a sentir el mateix ambient i conéixer personatges com la Mare Paula o la mestra Cantarrana. Un exercici per a la imaginació en el mateix lloc on passaren els fets.
Punt d’inici
Plaça de l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas
Itinerari
L’itinerari consta de 8 punts que es vinculen a records i personatges que van formar part dels dies d’ahir: 1- Plaça de l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas: dedicada a l’autora pel poble d’Altea i a tocar d’un dels antics baluards de la muralla dedicat al seu avi. El record entranyable de la Mare Paula impregna aquest indret. 2- Glorieta Francesc Martínez i Martínez: l’antic baluard des d’on s’albira tota la badia i que conformava l’espai de joc i imaginació de les nits d’estiu de la xiqueta. 3- Carrer fondo: trajecte cap a l’escola de la mestra Cantarrana i indret on es portaven a terme les partides de pilota valenciana i altres jocs tradicionals. 4- Glorieta del Manyo: amb aquest nom es coneix l’antc baluard de la Senyoria, on es trobava la casa del Marqués d’Ariza, promotor d ela funcdació del nou nucli de població el 1617. Des d’ací, es pot vore la serra de Bèrnia, “fent frontera entre el nostre terme i els de Calp i Benissa s'alçava la serra de Bèrnia; una frontera de color de pàmpols daurats”. 5- Portal vell: una de les antigues portes d’accés a la muralla i que condueix a la plaç de l’església. 6- Carrer major i mirador de la plaça de l’Església: lloc emblemàtic del poble que permet l’observació de tot el paisatge urbà i natural que l’envolta. 7- Casa Cervantes: C/ Santa Bàrbara. 8, la residència de l’avi Francesc Martínez i Martínez, personatge protagonista de la vida i obra de l’autora de qui herta la passió per la història i la literatura.
Distància i accessibilitat
La distància del recorregut és aproximadament de 600 mts pels carrers d’Altea. Els carrers i les costeres del nucli antic fan que no siga un trajecte accessible per a vehicles i amb dificultats per a cadires de rodes, ja que alguns carrers tenen esglaons.
Temps aproximat
1h 15minuts
Guiatge
El nostre Centre d’interpretació i Aula didàctica ofereix el guiatge amb reserva de data prèvia sense cap despesa.
Públic
El públic sol ser l’alumnat de qualsevol nivell, però també s’ofereix a grups d’adults interessats.
Periodicitat/ Horaris
En la reserva de la ruta es pot definir i acordar l’horari concret depenent d eles necessitats de cada grup.
Tarifes
Gratuït
Per més informació
https://www.cervantesvirtual.com/obra/ruta-carmelina-altea-la-casa-de-la-mar-1138092/
Publicacions
Plànol editat per l’Ajuntament d’Altea i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant.