Autors
Calvet i Pascual, Agustí ( Gaziel )
Agustí Calvet i Pascual, Gaziel, va néixer el 1887 a la casa número 8 del carrer del Mall (actualment, 14), a Sant Feliu de Guíxols. El seu pare es dedicava a la fabricació i comerç de taps de suro. L’any 1893 la família va liquidar el negoci i es va traslladar a Barcelona. El 1903, Agustí Calvet va començar la carrera de Dret, i posteriorment va fer també la de Lletres i la de Filosofia.
El 1909 va entrar com a redactor a La Veu de Catalunya i el 1914 va utilitzar per primer cop el pseudònim Gaziel per signar l’article “Henri Bergson o la decadència d’Atenes”. El 1914 va començar a treballar a París com a corresponsal de guerra de La Vanguardia. El 1917 va tornar a Barcelona. Des de l’any 1920 va ser codirector de La Vanguardia, que des de l’any 1933 va dirigir en solitari. Amb l’inici de la Guerra Civil, es va traslladar a París amb la seva família. El 1939, arran de l’ocupació de la ciutat pels nazis, van marxar cap a Brussel·les. A partir d’aquest moment va escriure només en català.
L’any 1940, de nou a Barcelona, represaliat pel règim, no va poder tornar a La Vanguardia i va anar a viure a Madrid, on va treballar de gerent de l’editorial Plus Ultra. És ara quan, condemnat a l'ostracisme, recuperarà la seva primera llengua d'escriptura literària ( en català havia escrit originalment el Diari d'un estudiant a París). Escriu en secret les Meditacions en el desert (de publicació llavors impossible, per la censura) i a partir dels anys 50 els seus llibres de memòries i de viatges, per l’Editorial Aedos i l’Editorial Selecta. Va morir el 1964 a la seva casa de Barcelona.
(Text: Ma Àngels Suquet Fontana, Directora de l’Arxiu Municipal; revisió: Toni Sala, escriptor. Font: http://socsantfeliudeguixols.com/turisme-actiu-sfg/rutes-culturals/un-volt-pel-sant-feliu-de-gaziel)