Autors
Amat-Piniella, Joaquim
Joaquim Amat-Piniella (Manresa, 1913-l’Hospitalet de Llobregat, 1974) és l’autor de la principal aportació catalana en l’àmbit de l’anomenada literatura concentracionària: la novel·la K.L. Reich, on relata els seus records i vivències al camp de concentració de Mauthausen i annexos.
Exiliat a França en finalitzar la Guerra Civil Espanyola, Amat-Piniella va ser internat als camps del Barcarès i Sant Cebrià. En esclatar la II Guerra Mundial, féu tasques de suport i de defensa, al servei de l’exèrcit francès. Juntament amb els membres de la seva companyia, fou fet presoner pels alemanys i ingressà a Mauthausen, el gener de 1941. El maig de 1945, en ser alliberat el camp, s’establí durant uns mesos a Andorra, on escriví K.L. Reich, un relat en què exposa les seves pròpies experiències com a supervivent de l’horror nazi.
Després de vèncer diversos problemes amb la censura i d’una primera edició en castellà, l’obra fou publicada el 1963 i obtingué, dos anys després, el premi Fastenrath. Precursora del realisme històric a Catalunya, K.L. Reich és considerada un dels exponents més reeixits de literatura concentracionària, al costat d’obres d’autors amb projecció internacional com Primo Levi, Robert Antelme, Imre Kertész i Jorge Semprún.
El 1946, un cop retornat a Catalunya, Amat s’establí a Barcelona, des d’on inicià una etapa d’exili interior i d’ostracisme que el portà a viure allunyat de la seva Manresa natal, on hagué de patir el rebuig de les autoritats franquistes. Fins a la seva mort, esdevinguda el 1974, publicà quatre títols més: El Casino dels Senyors, Roda de solitaris, La pau a casa i La ribera deserta, que se sumen a Ombres al Calidoscopi, publicada abans de la guerra. Pòstumament, el 1990, amb el títol Les llunyanies, aparegué un recull de poemes, alguns dels quals foren escrits durant la seva estada a Mauthausen i a d’altres camps de la ribera del Danubi. Recentment ha estat publicat Retaule en gris, amb narracions inèdites de l’autor.
En aquests moments estan en preparació les traduccions anglesa i francesa de K.L. Reich, l’edició de la novel·la inèdita La clau de volta i una antologia de textos periodístics d’Amat-Piniella.
Per saber-ne més: http://www.memoria.cat/amat/